Tipuri de finisaje pentru travertin

Travertinul este o piatră naturală, de culoare neutră, care este adesea folosită în interiorul și exteriorul caselor. Suprafața sa poate avea un aspect diferit, în funcție de finisaj.

Atunci când alegi plăci de travertin pentru amenajarea locuinței tale, pe lângă modelul potrivit, trebuie să alegi și finisajul pe care ți-l dorești. Iată câteva dintre cele mai interesante tipuri de finisaje pentru travertin.

Antichizat

În mod natural, travertinul are suprafața poroasă. Finisajul antichizat o face să fie și mai poroasă, cu aspect învechit. Acest finisaj se obține folosind multe bucăți de piatră care au fost tăiate la aceeași dimensiune si sunt plasate într-un butoi acoperit cu cauciuc sau plastic, împreună cu nisip abraziv și apă. Dacă îți dorești un aspect vechi pentru interiorul sau exteriorul locuinței tale, finisajul antichizat este ideal.

Lustruit

La capătul opus al finisajului antichizat se află travertinul lustruit, care are suprafața netedă. La prima vedere, travertinul lustruit arată foarte asemănător cu marmura, dar nu este nici pe departe la fel de scump. La fel ca marmura, travertinul lustruit va trebui sigilat în mod regulat pentru a preveni deteriorarea. De asemenea, va trebui să fie lustruit odată ce finisajul lucios începe să pară tern. Datorită aspectului său elegant, travertinul lustruit este adesea folosit în livinguri, holuri și bucătării luxoase.

Scapițat

Finisajul scapițat este cel mai dur finisaj disponibil pentru travertin. Piatra este tăiată în unghiuri diferite; suprafața nu este șlefuită sau umplută în niciun fel. Este un finisaj utilizat exclusiv pentru pereți, împrejurimile șemineului și pentru panourile de perete.

Mat

Cel mai popular tip de finisaj pentru travertin. Finisajul mat se obține printr-o metodă care constă în umplerea suprafeței poroase naturale cu rășină epoxidică și apoi se șlefuiește. Atât travertinul mat, cât și cel lustruit au suprafețe plane și netede, totuși travertinul mat are un finisaj fără reflexie, în timp ce travertinul lustruit are un finisaj lucios. Travertinul cu finisaj mat este cel mai potrivit pentru pardoselile interioare.

Periat

Travertinul periat are un finisaj șlefuit, asemănător cu travertinul mat, dar nu este nici pe departe la fel de neted. Acest tip de travertin are o suprafață mai dură, așa că poate să nu fie o alegere bună pentru pardoselile de interior. Cu toate acestea, pentru că este foarte antiderapant, este adesea folosit în spații exterioare, în special în zonele din jurul piscinelor.

Alege modelul potrivit de travertin pe www.stona.ro sau în showroom-ul nostru din București, șoseaua Pipera, nr. 48 și în depozitele din județele Prahova și Alba. Avem peste 100 de tipuri de produse din travertin disponibile, cu 9 tipuri de finisaje, astfel că vei găsi cu siguranță ceea ce cauți.