Despre travertin

travertin

travertin

Travertinul este o roca sedimentara de tip calcaros care se formeaza la gurile de varsare ale izvoarelor termale care traverseaza  pesteri de calcar sau roci care contin carbonati.

Travertinul face parte din pietrele naturale care sunt la mare cautare cand vine vorba de amenajari interioare si exterioare.

Avand in componenta calcar, suprafata travertinului este poroasa ceea ce o face usor de lustruit si de taiat, astfel acesta poate fi utilizat la realizarea de pardoseli, blaturi, glafuri sau obiecte decorative.

Unul din avantajele pe care le ofera travertinul este diversitatea de nuante pe care le ragasim in structura acestuia, in mare parte travertinul este de culoare bej dar se poate gasi si pe roz sau maro.

Utilizare

Calitatile acestei pietre naturale au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri datorita rezistentei si unicitatii sale.

Faptul ca se poate modela usor, face ca travertinul sa fie utilizat foarte des pentru realizarea de blaturi, glafuri sau obiecte ornamentale.

Travertinul se poate folosi si la decorarea piscinelor sau la pavarea aleilor din spatiile publice sau private.

Decorarile cu travertin se pot folosi si pentru locuintele moderne dar si pentru cele care au un design clasic, fapt care face ca travertinul sa fie optiunea numarul unu a designerilor si arhitectilor.

Intretinere

Fiind o roca calcaroasa, travertinul are nevoie de o intretinere speciala. Acesta are o structura poroasa care necesita sigilare pentru a fi protejat de pete si zgarieturi.

Daca folositi travertinul in bucatarie evitati contactul cu lichide care au aciditate ridicata precum sucuri, otet, vin sau solutii de curatare care nu au un pH neutru.

Blaturile din granit sunt rezistente la zgarieturi insa nu este recomandat sa taiati deferite lucruri direct pe blat, asadar utilizati un suport pentru taiat.

Pentru a avea un luciu mai mare travertinul se poate slefui pana va capata luciul pe care il doriti.

Travertinul se poate achizitiona de la depozite de piatra naturala, acestea oferind de cele mai multe ori montaj si mentenanta.