Cum sunt produse placile de travertin

Nu e de mirare că oamenilor le place să cumpere plăci de travertin! Este un clasic din toate timpurile pentru pardoseli, pereți, panouri de perete pentru bucătărie, șeminee și chiar blaturi. Însă cum sunt produse plăcile de travertin?


Travertinul este o rocă sedimentară poroasă de calcar, alcătuită din calcit și aragonit, ce se formeză la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare.


Placa de travertin este versatilă, rezistă timpului, arată frumos atunci când este instalată în spații interioare sau exterioare și, în general, adaugă valoare oricărui spațiu în care o găsești. Te-ai întrebat vreodată de unde vine acest material frumos numit travertin și cum devine o serie de plăci pe care le poți folosi pentru amenajarea locuinței tale?


Urmează să afli cum sunt produse plăcile de travertin, de la procesul de extracție, până la momentul în care ajung în depozite și magazine.


Travertinul este exploatat folosind una dintre cele patru metode principale: mașini de canalizare, fierăstrău cu sârmă, fierăstrău cu lanț și mașini de tăiat cu jet de apă.


Mașinile de canalizare au o serie de burghie pentru realizarea găurilor verticale și orizontale. Penele sunt apoi plasate în găurile orizontale până când blocul se desparte și poate fi îndepărtat de pe peretele carierei. În timpul iernii, apa înghețată este uneori folosită pentru a separa blocul.


Fierăstraiele cu lanț sunt similare ca concept cu cele portabile folosite pentru tăierea copacilor. Fierăstraiele cu lanț de carieră sunt mult mai mari și au lame diamantate special concepute pentru tăierea pietrei.


Fierăstraile cu sârmă sunt utilizate în mod obișnuit pentru a tăia piatra în blocuri gestionabile pentru transportul la depozit. Găurile de acces sunt găurite și cablurile impregnate cu diamante (uneori numite lame) sunt trase și atașate de fierăstrău. Fierăstraiele folosite pentru acest tip de lucru sunt uriașe și sunt fie continue, fie oscilante . Odată ce partea inferioară a plăcii este tăiată, partea din spate poate fi tăiată cu găuri sau sablată.


Mașinile de tăiat cu jet de apă sau cutterul cu jet de apă accelerează procesul natural de eroziune. Mașinile cu jet de apă folosesc jeturi de apă extrem de puternice și un fel de nisip abraziv pentru a tăia metal, travertin, granit și multe alte substanțe.


Odată ce travertinul este scos din carieră, este fie pus într-un depozit, fie dus la o unitate de producție, unde este tăiat în plăci. În acest moment, se utilizează echipamente de tăiere specializate pentru a tăia plăcile la câte dimensiuni sunt necesare.


Piesele de travertin rezultate sunt șlefuite la o grosime uniformă și apoi trimise prin diferite procese, în funcție de tipul de finisare dorit (lustruit, antichizat, mat, periat sau scapițat). Acestea sunt apoi expediate către magazine unde poți selecta modelul și dimensiunea potrivite pentru proiectul tău.


Acum că ai aflat cum sunt produse plăcile de travertin, intră pe www.stona.ro sau vizitează-ne în showroom-ul nostru din București, șoseaua Pipera, nr.48, sau în depozitele din județele Prahova și Alba.