Travertinul este o roca calcaroasa care se utilizeaza la realizarea de pardoseli, blaturi, glafuri sau diverse obiecte ornamentale.
Unicitatea si frumusetea travertinului il face sa fie printre cele mai cautate pietre naturale cand vine vorba de amenajari interioare si exterioare.
Fiind o piatra poroasa, aceasta este acoperita cu o rasina pentru a o proteja de pete si de zgarieturi. De asemenea travertinul poate capata un luciu mai mare daca acesta este polisat mai intens.
Pentru a-si pastra luminozitatea si nuanta de la inceput travertinul trebuie ingrijit si curatat corespunzator.
In continuare va vom oferi cateva sfaturi care vor face ca blaturile sau pardoselile din travertin sa isi pastreze frumusetea o perioada foarte indelungata.
– Curata petele imediat ce apar pentru ca lichidul sa nu se infiltreze in structura travertinului. Petele se vor curata cu o laveta si cu apa calda.
– Dupa ce ai sters pata, foloseste o laveta uscata pentru a indeparta apa ramasa.
– In cazul in care pata nu a fost eliminata cu apa, foloseste o solutie speciala de curatare pentru travertin. Aceste solutii se pot achizitiona din magazinele care vand materiale de constructii.
– Lichidele cu aciditate ridicata, precum sucul sau otetul, pot produce pete care se vor inlatura foarte greu, drept urmare folositi suporturi de pahare si indepartati imediat astfel de pete.
– Petele se mai pot inlatura si cu apa oxigenata sau cu clor, insa numai in amestec cu apa. Solutia se va pune pe o laveta dupa care se va sterge local.
– Evitati sa puneti obiecte contondente pe blat si de asemenea evitati sa puneti obiecte fierbinti direct pe suprafata blatului.
– Fiind o piatra poroasa, se recomanda sigilarea acesteia o data pe an pentru a-i spori rezistenta la pete si zgarieturi. Pentru a verifica daca travertinul are nevoie de sigilare puteti pune putina apa in diferite zone ale blatului, lasati-le 20 de minute dupa care stergeti apa cu o laveta uscata. In cazul in care zona capata o nuanta inchisa atunci aveti nevoie de sigilare.