Aspectul unic și elegant al travertinului este oferit de structura sa poroasă. Din păcate, însă, porozitatea crescută vine la pachet și cu un mic dezavantaj. Lichidele și particulele de praf pătrund și se depun cu ușurință în porii pietrei. Pe termen lung, acest lucru deteriorează aspectul pietrei naturale, iar proprietățile sale scad. În acest articol vom discuta despre ce trebuie făcut și cum putem îndepărta principalele tipuri de pietre.
Petele de ulei
Orice produs pe bază de ulei, cum ar fi gudronul, grăsimea, uleiul de gătit și produsele cosmetice pot păta cu ușurință travertinul. Zona afectată devine mai întunecată și poate fi reparată doar cu tratament chimic. Pentru a îndepărta petele pe bază de ulei, îndepărtează mai întâi resturile de agent de colorare de pe suprafață prin ștergere sau așchiere (numai pentru gudron). Apoi, curăță cu atenție zona colorată cu un detergent lichid special pentru pietre, folosind o lavetă moale și uscată. Folosește laveta pentru a absorbi petele de ulei prin apăsări repetate. Ține laveta apăsată cel puțin un minut.
Pete de apă
Acumularea de apă calcaroasă pe suprafața travertinului poate duce la apariția petelor sub diferite forme. Pentru a îndepărta acest tip de pete, șterge porțiunea afectată un burete de otel, uscat, cu o calitate de 0000.
Pete de substanțe organice
Sucurile, cafeaua, ceaiul, vinul, mâncarea în general, tutunul, etc. sunt principalele surse de pete organice. Aceste pete organice au de obicei culorile maro și roz. Dacă travertinul afectat este instalat în exterior, pentru început trebuie să elimini sursa care cauzează pata. În felul acesta piatra poate reveni la culoarea inițială datorită albirii naturale care se întâmplă mulțumită ploii și luminii solare. Dacă piatra este în interior, petele trebuie curățate cu substanțe chimice de specialitate. În lipsa acestor substanțe, poți folosi un amestec format din 12% peroxid de hidrogen (H2O2) cu câteva picături de amoniac (NH4) și apă caldă.